Guusje Beverdam - Kleurrijke keramieken kunstwerken - Beeldende kunst - Keramiek - gemaakt door beeldend kunstenaar Guusje Beverdam

Guusje Beverdam
Curriculum vitae
Guusje Beverdam, geboren in Rotterdam, studeerde tussen 1983 en '88 aan de AKI in Enschede. Ze specialiseerde zich in keramische kunstwerken voor binnen en buiten. In 1989 ontving ze het Startstipendium Fonds BKVB.
Met haar vrije werk exposeerde Guusje reeds tientallen malen in binnen- en buitenland. Zo waren haar werken onder andere te zien tijdens Art Twente Expo te Hengelo, in Instituut Néerlandais te Parijs, de Kultuurhalle in Münster en het Stedelijk Museum te Amsterdam.
Naast vrij werk heeft Guusje ook verschillende werken in opdracht gemaakt.
Een van de meest in het oog springende werken is zeker de bank in het centrum van Enschede. Deze bank voor de Twentse Schouwburg is door de inwoners enthousiast ontvangen. Dit prachtige voorbeeld van toegepaste kunst als straatmeubilair, is dan ook een gezichtsbepalend onderdeel geworden van de stad Enschede.
Op 16 januari 2013 is Guusje Beverdam verkozen tot Kunstvrouw 2012 van Overijssel. Eerder was Guusje Beverdam al opgenomen op de website met de 50 beeldbepalende kunstenaars van Overijssel
De keramische kunstwerken voor buiten zijn onderhoudsarm, vandalisme- en vorstbestendig.
Nieuwsgierig?
Mocht u meer informatie willen over de kunstwerken van Guusje Beverdam en de verschillende mogelijkheden, neem dan gerust contact op met Guusje Beverdam. In het onderdeel exposities vindt u de data van exposities, nominaties, publicaties en locaties waar haar werk te bezichtigen valt. En kijk ook eens op de fotoreportage "De Geboorte van een stoel", waarin stap voor stap het werkproces van een kunstwerk in beeld wordt gebracht.
Wat zegt Arno Kramer over Guusje Beverdam?
"Een kunstwerk spreekt niet. Dat wil zeggen, geen letterlijke taal. Een goed werk laat ons wel geloven dat er een taal moet bestaan die het mogelijk maakt onze ervaringen uit te drukken. Maar op het moment dat we dat willen doen, blijken we onvoldoende taal te kennen of eigenlijk kunnen we de formuleringen niet vinden. Een goed kunstwerk vergroot onze onzekerheid. Het biedt ons alleen een innerlijke, fibrerende zekerheid. Een goed werk is altijd een paradox.
De keramische beelden van Guusje Beverdam hebben zelfs wel meerdere paradoxen in zich. Ze zijn mooi en soms kitscherig. Ze zijn indringend en oppervlakkig in hun soms clichématige beeld. Ze zijn barok maar ook hedendaags. Ze zijn ingetogen in hun details en uitbundig in hun samenstelling. De knap gemaakte keramische beelden zijn krachtige en prachtige geladen werken. Op subtiele wijze stelt Guusje Beverdam ingesleten regels en ideeen en vermeende gezelligheid aan de kaak. De manier waarop zij met keramische mogelijkheden omgaat, is inventief en origineel.
In eerste instantie stralen de werken soms iets goedkoops uit door hun uitbundige decorering en felle glazuren. Maar als je de onderdelen goed bekijkt, glinstert en fonkt het overal van betekenis. Er wordt een nieuwe wereld omgetoverd waarin illusie en ironie lijken te strijden om voorrang.
Guusje Beverdam's vindingrijkheid is op alle fronten groot."
Arno Kramer spricht über Guusje Beverdam
"Ein Kunstwerk spricht nicht. Das heißt keine Sprache im wahrsten Sinne des Wortes. Ein gutes Werk lässt uns aber glauben, dass es eine Sprache gibt, die es ermöglicht unsere Erfahrungen zum Ausdruck zu bringen. Aber in diesem Moment zeigt sich, dass wir nicht genügend Ausdrucksweisen kennen oder die richtige Formulierung nicht finden können. Ein gutes Kunstwerk vergrößert unsere Unsicherheit. Es bietet uns nur eine innerliche, vibrierende Sicherheit. Ein gutes Kunstwerk ist immer ein Paradox.
Die keramischen Skulpturen von Guusje Beverdam haben sogar mehrere Paradoxen in sich. Sie sind schön und mitunter kitschig. Sie sind zugleich eindringlich und oberflächlich in ihrer manchmal klischeehaften Bildern. Sie sind Barock aber auch Gegenwart. Sie sind maßvoll in ihren Details und ausgelassen in ihren Zusammensetzung.
Die gekonnt gemachten keramischen Skulpturen sind kräftige und wunderbar geladene Werke. Auf subtile Weise entlarvt Beverdam eingeschliffene Regeln und Ideen und vermeintlich geselliges Miteinander. Die Art und Weise, wie sie mit den Möglichkeiten der Keramik umgeht, ist inventiv und orginell.
Im ersten Moment wirken die Werke manchmal etwas banal und billig. Vor allem wegen ihrer übermäßigen Dekorierung und greller Glasuren. Aber wenn man die Einzelteile genauer betrachtet, glitzert und funkelt überall Bedeutung und Sinn.
Eine neue Welt wird uns vorgezaubert, in der Illusion und Ironie sich um den Vortritt zu streiten scheinen.
Guusje Beverdams Einfallsreichtum ist an allen Fronten groß."